divendres, 24 d’abril del 2015

SANT JORDI

SANT JORDI, HISTÒRIA

Sant Jordi - Patró de Catalunya, Gran Màrtir, cristià de família pagesa i rica va néixer a final del segle III a Capadòcia (Àsia Menor).
El nom original de Jordi prové del grec Giorgios que vol dir Pagès (Home que treballa al camp).
Va ésser militar romà i tenia més de 1000 homes a càrrec seu. Però la confrontació amb Dioclecià i la repartició dels seus béns als pobres el va portar a l'empresonament, martiri i posterior decapitació, són fets quasi provats, encara qui hi ha gent que dubta de la seva existència.
No obstant en una església de Síria i també segons el Papa Gelasi per allà l'any 490 ja és esmentat Sant Jordi com una persona venerada. Sembla que va morir a Palestina a principis del segle IV.
A Catalunya es va a començar a venerar a Sant Jordi pels voltants del segle X al Ripollès i més tard al Bages, anys més tard el seu culte va arribar als límits de L'Aragó. És llegendària la seva intervenció en la conquesta de les Balears i la de Barcelona pels voltants de l'any 900, però Sant Jordi no es va fer popular del tot fins al segle XIII amb les Croades i això ens va agermanar amb el Regne de Bizanci.
Alguns diuen que han estat on va néixer Sant Jordi i d'altres han vist la seva tomba i el seu crani a un Castell d'Àsia.
D'Altres diuen que les seves restes van ésser portades a Europa sota la protecció de Venècia per allà any 1400. Ja en ple segle XX quan ja es creia perduda la pista d'on podien ser les restes de Sant Jordi, uns est udiosos van oferir a la restaurada Generalitat de Catalunya un relicari amb les suposades restes del Sant. Esperem que així sigui i que Sant Jordi resti per fi en terres catalanes.

LA LLEGENDA DE SANT JORDI


El que de fet ha marcat la vida de Sant Jordi com a personatge de llegenda i l'ha fet popular arreu del món va ser el seu suposat enfrontament amb un Drac (Dimoni).
Unes versions diuen que en una ciutat pagana de la llunyana Líbia hi havia un Drac que la gent li va oferir anells i xais i després persones que mitjançant un sorteig eren oferides al Drac.
Un dia li va tocar la filla del rei ser entregada al drac i el mateix rei va oferir la mà de la seva filla a qui la salves i acabés amb la vida del Drac. És aleshores quan el Cavaller Sant Jordi es va enfrontar amb el Drac i va posar fi a la seva vida amb l'espasa.
De la sang que es va vessar va sorgir un Jardí de rosers i de la rosa més vermella i més maca, Sant Jordi li va oferir a la seva estimada. A les hores la ciutat es va convertir al cristianisme.
Altres versions diuen que els fets van passar a Montblanc (Segarra) i així ho celebren cada any, altres diuen que va succeir al País Valencià.
Bé potser el lloc seria el de menys, sí que es ven certa la rellevància i el fet que Sant Jordi és cada dia més present en els Països Catalans.
La lluita del Drac i el Sant és la representació del bé contra el mal, en altres cultures el Drac és representat com un cocodril o inclús com un calamar gegant.

SANT JORDI AVUI

Els catalans celebrem Dia de Sant Jordi el 23 d’Abril, essent el dia dels enamorats, on l'home regala una rosa a la seva estimada i la dona un llibre al seu estimat.

SANT JORDI A LLANÇÀ

I ÉS AIXÍ QUE AVUI A LLANÇÀ EL DIA S’HA LLEVAT AMB SOL, OLOR DE ROSES I UN MUNT DE LLIBRES A PUNT PER SER ADQUIRITS PER MÉS D’UNA ENAMORADA. A LA PLAÇA MAJOR DEL POBLE ÉS CONCENTRAVEN PARADETES AMB MOLTA VARIETAT DE LLIBRES I ROSES.
MOLT D’AMBIENT L’EMPLENAVA, JA QUE EL DIA HO ACOMPANYAVA, FINS QUE ARRIBA LA TARDA I ÉS POSA A PLOURE.
LA PLUJA NO IMPEDEIX LA DESITJADA DIADA, JA QUE LA GENT PARAIGÜES EN MÀ SURT A PASSEJAR.
DES DE LA FONA VOLEM FELICITAR A TOTS ELS JORDIS I JORDINES I EN ESPECIAL AL MEU ESTIMAT JORDI, AL MEU ESTIMAT HOME.
FELIÇ DIADA DE SANT JORDI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sònia Heras Rubio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per la teva participació!